Вашата коса е обезцветена и не знаете как да се грижите за нея? Продължавате ли да използвате скъпа козметика, а ефектът, който постигате е почти никакъв? Научете най-добрите начини за възстановяване на изсветлена коса.

Как да НЕ се грижите за обезцветена коса?

Третирането на коса със силно почистващ шампоан и неизползването на балсами или маски убива обезцветената коса. Защо? Шампоанът, който отстранява себума и пърхота, включва вещества, които дехидратират косите и скалпа. Този вид незадоволителна грижа, извършвана твърде дълго, може сериозно да увреди косата. Става дори и по-лошо, когато всяко измиване на косата е последвано от изсушаване със сешоар или изправяне. Резултатите? Косата е матирана и чуплива, краищата на косата се заплитат, кожата е възпалена.

Как изглежда процедурата по възстановяване на косата?

Процесът на възстановяване на обезцветена коса се състои от следните етапи:

  • омазняване на мокра коса;
  • използване на маска, с която да се емулгира маслото;
  • мокро или сухо уплътняване на косата, използвайки силиконово масло.

Какъв ефект може да се постигне, благодарение на такава разкрасяваща процедура? Ще видите как косата Ви „пие“ всичко, което й нанасяте. Косата ще бъде гладка, овлажнена и лъскава и в допълнение косите Ви ще си възвърнат естествения цвят. Също така, ежедневна рутина за косата Ви ще стане много по-лесна: стилизиране, ресане и правене на изискани прически.

Как да възстановите обезцветена коса?

  1. Омазняване на мокра коса. Сложете косата си в купа, пълна с топла вода и масло, съответстващо на порестостта на косата Ви. Държете косата потопена във вода за една-две минути. Топлата вода кара кутикулите на косата Ви да се отворят и ускорява абсорбирането на масло, заедно с нутриентите му. Тогава увийте косата си с кърпа, за да отстраните излишната вода и масло.
  2. Маска. В този случай, най-доброто е успокояваща маска, която абсорбира мазнината и помага тя да се отстрани от повърхността на косата. След няколко минути и двете козметики ще създадат равномерна емулсия, която малко ще уплътни косата Ви и ще я изглади. Тогава използвайте фолиева шапка и увийте главата си с кърпа.
  3. Мийте косата си. Използвайте шампоан, за да отстраните маската и мазнината. Постарайте се да измиете пяната от косата си и скалпа. Търсете шампоан, чието действие е от една страна нежно, а от друга – ефективно.
  4. Силиконов серум. Втрийте силиконовия серум в леко мокра коса с кърпа. Тази козметика ще уплътни косата Ви малко, ще я изглади и ще я остави лъскава.
  5. Изсушаване. Не използвайте сешоар, а пуснете косите си да изсъхнат сами. След това се срешете и нанесете масло със силиконови добавки. Тази козметична дейност трябва да бъде сходна до силиконов серум.