Устните са изключително крехка част от лицата ни. Те са склонни към раздразнение и раними от различни външни елементи. Изключителната сухота и рани са често срещани поради смразяваща околност и пронизващ вятър. За щастие, има много лесни начини да поддържате устните завидни, здрави и гладки.

Какво прави устните толкова чувствителни?

Чувствителността към различни външни фактори е следствие от тяхната структура. Кожата на устните е много тънка, без косми и потни жлези и има много малко мастни жлези по повърхността им. За да станат нещата и по-лоши, епидермисът върху устните може да бъде раздразнен поради климатични условия, храната, която ядете, продуктите, грешна грижа за устните, болести и алергии.

Напукани устни – причини

Причините за сухи, напукани устни включват:

  • дефицит на витамини и минерали
  • дехидратация на тялото
  • хормонален дисбаланс
  • вятър, слънчева светлина, ниски температури
  • съставки в продуктите за устни напр. алкохоли

Как се лекуват напукани устни?

1. Скраб за устни

Трябва да го правите поне веднъж на седмица. Благодарение на скраба, премахвате мъртвите кожни клетки, правите устните по-гладки и ги подготвяте за по-нататъшни стъпки. DIY скраб на основата на захар е най-добрият избор. Нежно я втрийте в устните и масажирайте няколко минути. След ексфолирането, измийте остатъците от захар, използвайки хладка вода.

2. Възстановяващи устните маски и лечения

Те са богати на хидратиращи и успокояващи съставки като Алое вера, авокадо, хиалуронова киселина, мед. Маските са налични под различни форми и формули (точно като маски за лицето на кожата). Нанасяте ги на устните и ги оставяте няколко минути. След като свалите маската, можете да втриете остатъка от подхранващия продукт в кожата. Устните Ви са гладки, хидратирани и като коприна сега!

3. Масаж на устните

Масажът дава сходни преимущества, но допълнително увеличава притока на кръв, карайки устните да изглеждат по-големи. Използвайте мека четка за зъби и любимия си овлажнител или захарна скраб. Само едно нещо трябва да запомните – не трябва да правите масажа на напукана кожа или ако имате студено възпаление.

Как да се предотвратят напуканите устни?

За да запазите устните си от напукване, следвайте тези стъпки:

  • редовно нанасяйте балсам за устни или защитно червило;
  • яжте диета, изобилстваща от витамини A, B, E;
  • пийте около литър негазирана вода на ден;
  • пийте билкови чайове и зелен чай.

От друга страна, избягвайте да хапете устните си, да ги облизвате (особено  при затоплени стаи или навън на студа), да пушите цигари и да човъркате суха кожа на устните.