Пърхотът е едно от много дразнещите заболявания, които са проблем за много жени. Неподходящата грижа за коса, която е склонна към образуване на пърхот, няма да се подобри, а само може да доведе до по-вредни ефекти. Как да комбинирате борбата срещу дерматологичното заболяване с грижа за косата? Как да се грижите за коса с пърхот?

Най-важната стъпка в борбата срещу пърхот е да се събере информация за заболяването. Когато сте запознати с това страдание, тогава ще разбирате по-добре нуждите на скалпа. Пърхотът е отърваване от мъртвите клетки от скалпа, което може да бъде допълнено от по-слабо или по-силно омазняване на косата. Доколкото излющването на кожата е нормално, проблемът започва, когато това лющене става твърде често, твърде бързо и в големи количества. Много често скалпът е раздразнен, болезнен и сух.

Има много причини за пърхота. Мазен скалп с пърхот се появява, когато има излишно количество себум върху скалпа. Върху кожата ни живеят гъбички, които се хранят от себума, а при твърде висока секреция на себум се създават перфектни условия за размножаването им, а след това – раздразнения на скалпа. Сух скалп с пърхот може също да бъде причинен от гъбички в абнормално количество, въпреки че кожата е чувствителна към това. Кожните раздразнения могат да се появят заради неправилно почистване, грижа за косата или продукт за стилизиране.

Основата на грижата за косата, която е податлива на образуване на пърхот е подходящото почистване. Най-вече си купете шампоан против пърхот – най-добре ще бъде медицински продукт, който ще действа срещу причината (гъбичките). Трябва да разнообразявате от измиването на косата с шампоан против пърхот с употребата на нежен овлажняващ шампоан, който няма да причини кожни раздразнения, а ще елиминира сухотата, която се появява след нанасяне на медицински продукт. Запомнете и редовното измиване на косата, за да я предпазите от омазняване, защото излишният себум храни гъбичките.

Подкрепяйте почистването на скалпа с допълнително подхранване. Страхотна идея за пърхот е скрабът за скалп, който ще ексфолира излишните мъртви клетки. Не се отказвайте от подхранването – нанасянето на балсам и овлажняващи маски за коса ще спомогне за нивото на проблема със сухотата. Въпреки това, запомнете, че трябва да нанасяте балсама от ухото надолу, а не директно върху скалпа с пърхот.