Има огромен брой момичета, борещи се с акне. Пъпките, черните точки, комедоните и други недостатъци са наистина трудни за справяне. Дори ако най-накрая успеем да ги отстраним, ни остават грозни пигментационни петна и белези. UV радиацията има дори и по-лошо влияние върху кожата. Проверете как да се грижите за кожа с акне през лятото, кои продукти да използвате и как да защитите кожата от слънчевата светлина.

Как да се грижите за склонна към акне кожа?

За ефективна грижа за кожа с акне, трябва да разпознаете колко тежко е било акнето Ви преди лечението и колко тежко е сега, както и да проверите интензивността на секрецията на себум, възпалението, чувствителността, васкуларизацията и тенденцията към пигментационни петна. Докато избирате продуктите, трябва да отчетете всички тези фактори. По време на анти акне терапия, кожата става наистина чувствителна; след известно време чувствителността се връща в постоянното си състояние. Ето защо трябва да си помислите за овлажняване, изглаждане и защитаване на кожата в самото начало на лечението. Специален рутина на грижа според типа кожа трябва да се прилага през лятото.

Почистване на склонна към акне кожа

Отстраняването на нечистотии, излишен себум и натрупан грим трябва да се прави разумно. Не можете да използвате силно почистващи и дехидратиращи вещества, които нарушават естествената защитна бариера на кожата Ви. Не можете да използвате продукти, разработени за склонни към акне, с комбинирана или мазна кожа, защото ще подействат прекалено силно. Измиващите четки и гъби също не се препоръчват, защото раздразват кожата и трупат бактерии. Почистващите масла плюс емулгатори могат да действат за кожа с акне. Маслата се комбинират със себума – емулгаторът измива този микс от лицето, като не причинява чувство за изпъване. Такава козметика лесно премахва силикони и UV филтри.

Защита от UV радиация

(Не само) склонната към акне кожа се нуждае от защита от слънцето. UV филтър овлажнителите спасяват кожата с акне от дехидратация, раздразнение и фото остаряване. А което е още по-важно, те защитават кожата от пигментационни петна, които могат да бъдат трудни за премахване в бъдеще. Ако наистина искате да избегнете такива недостатъци, използвайте продукти със SPF, което е достатъчно високо всеки ден – SPF 50. Изберете тези, които са леки, съдържат органични филтри не запушват порите на кожата.

Ексфолиране на кожата

И ексфолирането на външните слоеве на кожата има голямо значение при грижата за склонна към акне кожа. Използвайте киселини, микроексфолиращи продукти и плодови пилинги. Манделовата, силициловата, млечната, азелаиновата и много други киселини са сред киселините, които можете да опитате. По време на анти акне терапията, овлажнителите, богати на UV, и овлажняващите препарати са задължителни. Микро-ексфолиращите продукт пречат на себума да се натрупва близо до отвори за фоликули на косъма, имат антивъзпалителни и антибактериални свойства. Терапиите с киселинен пилинг трябва да се извършват от опитни професионалисти. Препарати с висока концентрация на киселини са най-често срещаните, тъй като достигат до най-дълбоките слоеве на епидермиса. Манделовата, гликоловата, азелаиновата и млечната киселини са топ възможностите.

Ретиноиди

Производните на витамин A, които защитават от корнификация на епидермиса, имат анти акне и анти себореени свойства, регенерират кожните клетки и помагат за ексфолирането на епидермиса. Ако решите да направите ретиноидна терапия през лятото, кремовете против изгаряне са неделима част. Забавен факт е, че ретиноиди се използват при лечение на рани от изгаряне, слънчеви изгаряния, замръзвания, различни форми на акне и псориазис, лишайник, ихтиоза, пигментна ксеродерма, лупус еритематозус.

Антиоксиданти

Те целят да се борят със свободните радикали, намалявайки окислителния стрс, защитавайки от бръчки и преждевременно стареене на кожата. Витамините A, C, D, E, екстрактът от зелен чай, коензимът Q10, бета-каротинът, флавоноидите са примери за антиоксиданти. Можете да ги намерите в храната и в продуктите за разкрасяване.