Знаехте ли, че рижавото е най-рядко срещания цвят на човешка коса? Все още се счита за оригинален и красив. Ако също принадлежите към групата червенокоси, тогава вероятно знаете как да се грижите за такива огнени коси. Обаче, ако не сте сигурни дали състоянието на червената Ви коса е добро или не, продължавайте да четете статията, за да откриете няколко практики за разкрасяване, които Ви помагат да се насладите на красива и здрава рижава коса.

Как да получите рижава коса?

Ако искате да имате рижава коса, трябва да преминете през един от двата метода. Можете или да използвате къна, или обикновена боя за коса. Очевидно е, че първата техника се счита за по-полезна и безопасна, защото е натурална.

1. Къна

Къната (lawsonia inremis) е билка, която носи червени и оранжеви оттенъци на косата. Струва си да се разбере, че къната не изсветлява косата, а я оставя оцветена. Изключително критичен е начинът, по който приготвяте къната за процедурата. Накратко, колкото повече я правите киселинна и колкото по-дълго е оставена настрани, толкова по-интензивен ще бъде цветът. Като цяло, самото окисляване определя дали крайният цвят ще бъде интензивен или не. Можете да използвате ацерола (известна също като западноиндийска череша или мирта от див креп) или амла, за да окислите къната. Ацеролата дарява косата със силно наситен рижав нюанс, докато амлата набавя бургундови или махагонови тонове.

Най-голямото качество на къната е, че набавя постоянно оцветяване на косата. Струва си да се разбере, че колкото е по-здравословен, толкова ще е по-силна връзката между оцветителя и косата. Затова рижавият цвят, нанесен на увредена коса, може да бъде по-слаб, по-малко наситен и бързо да избледнее. Има ли начин, който да предотврати избледняването на цвета? Със сигурност има! Лекарството е постоянството в систематичната употреба на къна. Интересно е, че този натурален оцветител прави косата по-силна и по-гъста. Също така, предотвратява от механични щети и предпазва от UV радиация.

2. Боя за коса

Първо, боите за коса могат да дехидратират косата и да раздразнят скалпа. Второ, продуктите, които правят косата рижавееща, бързо се измиват, избледняват и с времето превръщат косата в така нареченото мръсно русо. От друга страна, използвайки боя за коса, можете да оцветите косата си по-точно и да определите крайния ефект поради концентрацията на оксидиращ агент. Истината е, че точно след боядисване, косите изглеждат много по-добре. Обаче, противоположно на действието на къната, редовното използване на боя за коса не подобрява състоянието на косата. Всъщност действат по обратния начин: дехидратират, правят скалпа по-чувствителен и могат да лишат косата от натуралния й блясък.

Как да помогнем на червения цвят на косата да остане за наистина дълго време?

1. Къна

За да подобрите боядисването на косата си в червено, трябва да използвате балсам с къна (Henna Gloss).Накратко, това е малко количество къна, комбинирано с балсам без силикон. Такава смес трябва да се нанася веднъж на седмица. Трябва да престои на косата и скалпа за поне 30 минути до един час. По-долу можете да намерите примерни смеси, които могат да се използват за подобряване на цвета на червената Ви коса:

  • растеж на косата: 2-3 лъжици чиста къна, 1 лъжица сминдух на прах, 4-5 лъжици балсам без силикон;
  • гладка коса: 2-3 лъжици чиста къна, натурален йогурт или сметана, 2-3 лъжици балсам без силикон (по желание);
  • против пърхот: 2-3 лъжици чиста къна, 1 лъжица сминдух на прах, 4-5 лъжици балсам без силикон, няколко капки бреза катран.

2. Боя за коса

Ако сте решили да боядисате косата си червена, запомнете, че трябва да се постараете да поддържате пигментите под кутикулите на косата Ви. Сравнително добри ефекти се постигат от окисляването, което изглажда кутикулите на косата. Затова можете да опитате средство за измиване на коса, направено от хибискус или шампоан, смесен с… женско средство за подмиване. Също така, можете да пробвате маска за коса, включваща млечна киселина, ябълкова киселина, винена киселина и пирувинова киселина.