Грижата за кожата на краката може да изглежда лесна, приятна дейност. Това може да е вярно за някои момичета, но начинаещите в грижата за краката имат различно мнение. Грижата за ноктите и краката толкова ли много време отнема и изтощително ли е? Изберете една от двете опции: домашен педикюр или педикюр в салон. Ще видите, че първото ще Ви донесе много удовлетворение и завидни резултати.

Аксесоари за нокти, които трябва да имате

Ако искате да си направите педикюр у дома, имате нужда от козметика (лакочистител; сапун, бебешко масло или соли за баня; смекчаващо кутикула масло, основен и топ лак; скраб) и аксесоари за нокти (пила за нокти и полировчик; ножичка за нокти, машина за педикюр или пемза; дървен притискател на кожички; разделители за пръстите на краката; кърпа).

Педикюр у дома стъпка по стъпка

  1. Баня за крака. Потопете краката си в топла вода със сапун, бебешко масло или соли. Тази мини баня облекчава уморени крака, размеква епидермиса и ноктите и носи облекчение. Благодарение на банята, лесно и бързо ще премахнете мехури и мазолеста кожа и ще изрежете и изпилите ноктите. Добавете няколко капки етерично масло или бомба с мехурчета във водата за по-хубава баня.
  2. Премахнете стария лак за нокти, така че да можете да нанесете нов. Използвайте лакочистител без ацетон, за да намалите риска от раздразнение и увредена нокътна плоча.
  3. Изрежете, пилирайте и полирайте ноктите. Банята размеква нокътната плоча, така че трябва да върви гладко. Важно е да изрежете и пилите ноктите прави, защото това е единственият начин да избегнете враснали се навътре нокти и други неприятни болести. След като придадете на нокътната плоча правилната форма, използвайте полировчик, за да изгладите повърхността на нокътя. По този начин ще се отървете от остатъците от лак за нокти, които могат да направят следващите стъпки за педикюр по-трудни.
  4. Грижа за кожата на стъпалата. Лакът на ноктите не значи добре поддържани крака. Здравата и гладка кожа на стъпалата също има значение. Машинката за педикюр, пемза или скрепер ще се справят с мъртвите клетки, напукванията и мазолите. Гранулирана скраб за масажиране на краката няколко минути върши същото. Такова лечение подобрява и притока на кръв и цвета на ноктите и кожата. След масажиране на стъпалата, измийте остатъците от скраба и подсушете кожата.
  5. Кутикули на ноктите. Лесно ще ги премахнете или притиснете с дървен притискател на кожички. Ако решите първото, запомнете да не ги изрязвате твърде дълбоко – това е лесен път към инфекции или увреждане на по-дълбоки кожни слоеве. Използването на притискател за кожички или омекотител редовно е по-безопасно. Най-накрая, нанесете бебешко масло на ноктите си.
  6. Лак за нокти. Предполагам, че това е най-приятната част от рутината за педикюра. Сложете разделители между пръстите си, за да защитите кожата си от размазване. След това, нанесете основа и изчакайте да изсъхне. Тогава нанесете избрания лак за нокти. Впоследствие използвайте топ лак, който кара продукта да съхне по-бързо и защитава педикюра Ви от щети.

Грижата е в основата

Ако искате ноктите Ви да бъдат силни и здрави и искате да имате гладки стъпала, редовните маски са задължителни. Можете да опитате DIY продукт – смесете едно яйце, чаша йогурт с голяма масленост, половин чаша лимонов сок и капка лимоново масло. Налейте маската в леген и потопете краката си в него. След около 15 минути изплакнете маската и втрийте лимоновото масло в кожата. Такъв масаж дава релаксация и подсилва притока на кръв.

Летни и пролетни тенденции в педикюра

Геометричните идеи за нокти ще са от тях – ще ги направите сами вкъщи много бързо. Формите на растения, като цветя, листа и увивни растение ще бъдат също модни. Френският педикюр никога не излиза от мода, работи за всякакви поводи и облекло. Смелото и ярко омбре още е популярно.