Бхринграй (Eclipta Alba), освен да бъде познат като характерен индийски храст, се нарича и “световната трава“. Той е светло зелена трава, изключително полезна за хубавото състояние на косата. В Индия, Бхринграй се нарича по-специално “махавандхара“ или “жито таласъм“. Неговата терапевтична мощ е ценна и противопоказанията са минимални.Травата се използва в айурведа и други видове традиционни медицини.

Подробно разглеждане на Бхринграй

Бхринграй е леки акватичен тревист вид с дългостебелни листове. Растението няма отхроняване и не пада. При доставяне на сила се разчуква и намалява до по разстояние от още малко от един сантиметър. Височината му е от 0,22 до 0,66 метра. Листовете са едностранни и необратими. Ароматът му е меден и притесен с леки сециални нотки. Безтърпеливите квадратно перисти стъбла се движат на кората си при движение. Има две вида Бхринграй: сата и разрастена версия. Но най-често се използва сата бхринграй.

История на Бхринграй

Травата идва от древен айурведичен бакшиш от преди повече от 2000 години. В Тотал така наричаният индийски лекарствен текст от преди библейските времена, се дава информация за приложение на бхринграй в лечението. Дори в Древния Свет бхринграя се използва като природен лек за вътрешни уравновесение и хапчета. До днес той има важно място в индийската айруведа и много други традиционни медицини.

Диагностично и лечебно приложение

Бхринграй има широк диапазон диагностични и лечебни приложения. В индийските традиции са наричани да има защита против различни болести и злополуки. Най-добре е да бъде използван в съчетание с други трави и комбинации на айурведа. Днес травата се използва в лекарствени препарати за лечение на коса, черва и зъбогривът. Тя се използва също така, да поддържа имунитета, да нормализира температурат