Cakey ефектът напомня за подут корем след твърде много изядени лакомства. Въпреки това, може да се появи и на лицето ни! Нека видим какво представлява cakey ефектът в грима и как да се справяме с него?

Има дни, в които никоя от козметиките ни не си свършва работата. Фон дьо тенът е неравномерно разпределен, оставящ зацапвания и бучки? Пудрата оставя лицето матирано? Твърде голямо количество от даден продукт, което утежнява кожата? Това е cakey ефектът – грозен, подчертаващ несъвършенствата и показващ лош вкус. Как да го избегнем?

1. Не забравяйте за редовния скраб за лице

Редовното нанасяне на скраб ще направи кожата по-мека и фон дьо тенът ще бъде много по-добре разпределен. Премахването на мъртвите клетки е първата стъпка към по-мека кожа, козметиката няма да се утаява и няма да има появаване на несъвършенствата.

2. Овлажняване

Идеално гладката кожа не е мерило за добър фон дьо тен. Кожата се нуждае от правилно подготвяне от козметика. Скрабът е едно, но овлажняването е следващата стъпка в грижата за кожата. Трябва да използвате овлажняващи кремове за лице и да поддържате лицето си (от време на време) с овлажняващи маски. Това ще реши проблемът с неравния тен.

3. Нека опитаме с основа за грим

Много често забравяме колко важно е да подготвяме кожата за грим. Ако нанесете основа за сенки за очи, така че те да издържат по-дълго, тогава защо не използвате основа за грим? Този продукт ще направи разнасянето на фон дьо тена много по-лесно и ще изравни и омекоти кожата.

4. Изберете подходящ фон дьо тен

Въпреки че cakey ефектът най-често се появява заради неподходяща грижа за кожата, може да бъде причинен и заради лош фон дьо тен. Трябва да използвате подчертаващи фон дьо тени, защото матиращите карат кожата да изсъхва. Идеалното покритие ще осигури фон дьо тен с лека формула, леко течен, но не твърде много.

5. Научете се как да нанасяте козметика

Съучастник на cakey ефектът е неправилното нанасяне на козметиката. Пудрата трябва да се разнася с мека четка, а фон дьо тенът с гъбичка. Трябва да очиствате излишното количество на продуктите, защото ще изглежда изкуствено, ако е твърде много. Препоръчва се и двата типа козметика да се нанасят чрез потупване върху кожата.