Лятото е в разцвета си, ваканцията Ви ще започне, но все още не знаете как да защитите кожата си от тази не-винаги-добра слънчева радиация. Ако не Ви се иска да се лутате из магазини и аптеки, търсейки добро плажно масло, можете да си го направите сами. Дори нямате идея колко е лесно!

Слънцето добро ли е или лошо?

Няма живот, енергия, нито топлина без слънцето. Нашият организъм се нуждае от слънчеви лъчи, за да произвежда витамин D, който е отговорен за поддържане на скелетната система, например. Но може ли слънцето да причини щети? Със сигурност може, особено ако е в огромни дози. Последиците? Пигментни петна, бръчки, рак, слънчеви изгаряния и много други неприятни и проблемни заболявания.

Масло с UV филтър

Масло, което защитава от радиация UVA и UVB съдържа 10% цинков оксид. Действието, постигнато от този тип филтър, зависи от създаването на слой върху кожата, който отблъсква слънчевите лъчи. Това е физически филтър и осигурява най-добрата слънчева защита, позната на човек. Още повече, такъв крем включва и масло от малиново семе, което действа антиейдж, бори се със свободните радикали, възстановява и овлажнява.

Домашно плажно масло. НАПРАВИ СИ САМ

За да приготвите съставките за домашното си плажно масло, трябва да съберете:

  • водна фаза: вряла вода (15 g/0.52 oz.) и глицерин (1 g/0.03 oz.);
  • маслена фаза: емулгатор (2,4 g/0.84 oz.) и масло от малиново семе (8 g/ 0.28 oz.);
  • допълнителна фаза: микронизиран цинков оксид (3 g / 0.10 oz.) и еко консервант (0,5 g / 0.01 oz.).

Налейте маслото от малиново семе и емулгатора в стъклена купа и тогава ги загрейте на водна баня. Добавете глицерин и разбъркайте добре. След това, бавно наливайте маслената фаза и смесете съставките, използвайки миксер за храна. Ще забележите, че домашното Ви плажно масло се сгъстява и когато достигне 40°C, добавете микронизиран цинков оксид и консервант. Поставете своето DIY плажно масло в буркан и го съхранявайте за максимално 3 месеца в суха и хладна стая.