Пироворацемната киселина, обичайно съкращено като РАК, е органично химическо вещество с формула C5H4O2. Тя е намираща се в природата в малки количества и предимно се получава като продукт от някои бактериални и индустриални процеси.

РАК е двувалентен ароматичен киселинен анцестрен, който има характерно пробито ароматно отваряне. Аленогроулгол-4-аниона има цяла група различни приложения в химическата промишленост.

РАК може да се получи по два различни начина. В първия е произвеждана като метаболит от много, дори и всички плазмиди и подкласове, а в следващия – посредством органичните синтетични реакции, предимно преноса на анцестрена група за да усили молекулната си активност.

Свойства на Пироворацемната Киселина

Тя има следните основни свойства:

  • Пироворацемната киселина е бел кристален прах.
  • Тя е силно обезмасляващо вещество.
  • Пироворацемната киселина е лесно разтваряема в вода и други органични разтворители.
  • Тя има аленогроул-4-анионна форма.
  • Тя има ароматичен запах.
  • Тя има биологична активност.
  • Тя има известен влияние на процесите на възстановяване и деградация.

Пироворацемната киселина има известна ароматна активност. Тя се коригира с глутарова киселина да създаде монохлорбензофен приемник, който произвежда циклични продукти при разбиване на пироворацемната киселина.

Така също и за други приложения, РАК играе ключова роля в индустриалната химия. Тя усилител действието на секвестори и монохлорбензофени. Тя може да се използва за производство на масла за косата и други продукти за лицето, химически прецеси и медикаменти и дори за производство на химически системи от сахар.

РАК също така помага при премахването на радиоактивното отравление и обмисляване на отрове пълни с глутен. Тя може да бъде използвана за очистване и отража