Най-малко ползотворният сезон за косата е зимата, през която губим подхранващи съставки и сме изложени на вредни външни фактори. Не е учудващо, че с промяната на сезона се променя и грижата за косата. Но как да се грижим за нея през зимата? Нека Ви представим 5 правила за грижата за коса.

#1 Шапката е задължителна

Много често жените не искат да носят шапки, защото без съмнение добре направената прическа не изглежда добре след махане на шапката. Въпреки това, по-важно за нас трябва да бъде здравето на косата, а не безукорната прическа. Ниските температури и студеният вятър повлияват негативно върху структурата на косата, но също и на корените, които могат да се увредят.

Не е добре да се отказвате от носене на шапка през зимата, а изберете по-лека и направена от вълна, памук или фини материали. Не забравяйте за прането на шапката – след всяко освежаване може да я изплакнете със омекотител или да напръскате във вътрешността антистатична течност, която ще предпази косата от наелектризиране.

#2 Леко измиване и подхранване

Без съмнение, състоянието на косата е по-лошо през зимата, така че тя се нуждае от подходяща грижа, за да не се влошава състоянието й. През зимата за измиване на косата изберете нежни продукти и използвайте шампоан с балсам. Косата под шапката се омазнява много по-бързо и се нуждае от по-често измиване, така че се уверете, че няма да я утежните с тежки продукти.

През зимата грижата за косата е много важна, а също и подходящото подхранване. През този сезон страхотни са естествените растителни масла и всички продукти с маслена основа. През по-студените месеци избирайте продукти с по-богат състав, по-голямо количество емолиенти, също и силикони и парафин, но без глицерин.

#3 Ограничаване на употребата на сешоар

По време на зимата косата е податлива към изсъхване и увреждане от горещ въздух, като, например, от кола, бус или затоплени стаи. Много важна е защитата на косата срещу допълнителната работа на сух и топъл въздух от сешоар. Най-добре е да изсъхва сама, а ако това не е възможно, тогава използвайте сешоар с йонизация и я изсушавайте на 80%, за да може да изсъхне сама.

#4 Подходяща и полезна диета

Не се заблуждавайте – това, което ядете има огромно значение и влияние върху състоянието на косата. Ако не й доставяте достатъчно количество подхранващи съставки, това ще се отрази през зимния сезон, защото нуждата от витамини и микроелементи е най-голяма. Само външната грижа няма да бъде ефективна, ако храненето Ви не е балансирано и не приемате продукти, които поддържат структурата на косата отвътре.

#5 Прецизна прическа

Зимата не е много любезна към косата, затова е нужно да ограничите увреждането, например, механичното. В студените дни, под шапката ще е най-добре да имате плитка или френски кок. Така ще избегнете заплитане след сваляне на шапката, а краищата на косата ще бъдат защитени.