Сухият шампоан се намира в домовете на много жени благодарение на Batiste, марката, която направи този продукт популярен. Купуваме сухи шампоани, защото са бърз начин за възвръщане на свежестта на косата, когато нямаме време или ни е свършил обикновеният шампоан. Спешното спасяване не винаги работи – какво да направите, когато нямате сух шампоан или косата Ви не го харесва? Ще Ви кажем какво може да бъде заместител на сухия шампоан.

Как действа сухият шампоан?

Главната работа на сухия шампоан е да освежи малко мазната коса. Действа, защото съставките абсорбират влагата и излишния себум и допълнително придават матиращ ефект на скалпа. За да замените ефективно сухия шампоан, трябва да откриете продукти, които ще изпълнят тази задача.

Бебешка пудра

Най-известният продукт за замяна на сух шампоан е бебешката пудра. Съдържащият се талк в нея абсорбира влагата и не причинява кожни раздразнения, заради деликатни успокояващи субстанции в състава. Бебешката пудра осигурява на косата лек аромат и я освежава подходящо.

Бамбукова пудра

Продуктът с подобни свойства е бамбук на прах, който също е добър за абсорбиране на влагата и придава матиращ ефект. Въпреки това, в този случай няма отличителен аромат и съставът е беден на цинк (стандарт в бебешките продукти). Пудрата може да бъде обогатена с коприна, която има полезно въздействие върху косата.

Билкова пудра от Индия

Еквивалент на сухия шампоан е индийска билкова пудра, която притежава много свойства, освен това че освежава скалпа при мазната коса. Може да ускори растежа на косата, да елиминира загубата на коса и да я предпази от посивяване. Въпреки това, не във всеки дом може да откриете индийска билкова пудра, а и нейната специфична миризма няма да подходи на вкуса на всеки.

Картофено нишесте (+ какао)

За да откриете еквивалент на сух шампоан, може да потърсите и в кухнята. Много ефективно за абсорбция на влагата и мазнината е картофеното нишесте (или царевичното нишесте), което определено е най-евтината опция. Брюнетките могат да смесят картофено нишесте с какао за по-тъмен освежаващ продукт, така че да не бъде забелязан върху косата. Какаото има подобни свойства като тези на картофеното нишесте и мирише страхотно.