Сухата коса е проблем на много момичета. Кичурите са жилави на допир, чупливи, крехки и с цъфтящи краища. За щастие, има начини да “опитомим” сухата коса и да се погрижим за скалпа.

Възможно ли е къната да овлажнява косата? Очевидно е. Използваме къна, когато боядисваме косата или корените. Към черната пудра добавяме минерална вода или топла вода и ги смесваме. А знаете ли, че подготвена по този начин, къната може да причини изсушаване на косата? Затова трябва да смените водата с филтрувано ленено семе. Преди нанасяне е нужно да загреем всичко. Може да се включат допълнителни съставки като сок от алое вера или хиалуронова киселина.

Цъфтящите краища са доста често срещан проблем. Може да бъде причинен от много неща, а едно от тях е неправилното измиване на косата. Някои козметични продукти се грижат за скалпа, но са вредни за краищата на косата. Особено забележимо е на коса с голяма порьозност и къдрава коса. Затова трябва да предпазвате краищата на косата с маска за коса или балсам. Шампоанът няма да изсуши краищата, ако те се поддържат с подхранващ продукт.

Ако имате суха коса, нужно е да използвате шампоан и балсам едновременно. Определянето на количеството продукт е лична преценка. Въпреки това, ако шампоанът е твърде мек и скалпът се нуждае от по-дълбоко почистване, тогава добавете каолин или зелена глина. За по-добър ефект може да добавите малко хидролат. Пропорциите също се правят според лична преценка, въпреки че колкото повече глина има, толкова по-добра грижа ще се осигури на скалпа. Глината притежава антибактериални, освежаващи и лековити свойства. Можем да направите смес от шампоан с глината, който ще трае по-дълго. Нужно е да смесите около 10 супени лъжици шампоан с 1 лъжица глина.

Хората със суха коса много често се оплакват от сърбежи по скалпа. В този случай, може да се окаже полезно използването на тоник от оцет. Към 100 мл минерална вода добавете 20 мл екологичен ябълков оцет. Трябва да го втривате в скалпа веднага след измиване на косата. Ябълковият оцет е полезен за лечение на гъбички и псориазис. Съдържа естествено pH 5,5, благодарение на което има благоприятно въздействие върху състоянието на кожата и по този начин осигурява омекотяване и тонизиране.

Стилизирането на косата с горещ въздух също допринася за влошаването на състоянието на косата и скалпа. Така че, как да сушим косата, без да я увреждаме? Нанасяйте маска за коса с ленено семе и масло или сок от алое вера. След това попийте излишното количество с кърпа и изсушете косата. Кичурите ще се овлажнят, омекотят и ще станат сияйни.